Conflict over geluidsoverlast escaleert in Lupinehof, Kerkrade

4 maanden geleden gepubliceerd

Een conflict over geluidsoverlast in het gedeeltelijke woonzorgcomplex Lupinehof in Kerkrade-West is geëscaleerd in een geweldsincident. De broers Leon en Maurice Bemelmans en een zorgmedewerker van de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) zijn begin februari aangehouden door de politie na een knokpartij.

Oorsprong van het conflict

Het incident vond plaats in de nacht van 1 op 2 februari toen de broers gestoord werden door geluid uit het appartement onder hen. Het geluid was afkomstig van een zorgmedewerker van SGL die bezig was een bewoner te verzorgen. Toen de broers hem hierop aanspraken, ontstond een woordenwisseling die uitmondde in fysiek geweld. Na het incident werden alle drie betrokkenen aangehouden en een dag later weer vrijgelaten. Zowel de broers als SGL hebben aangifte gedaan van het geweldsincident.

Reacties van betrokken partijen

Paul Zonneveld, manager cliëntenzorg bij SGL, geeft aan dat de versie van de bewoners verschilt van wat de zorgmedewerker heeft verteld. Volgens de zorgmedewerker werd hij aangevallen door de broers en heeft hij zelf de politie gebeld. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

De broers Bemelmans hebben verklaard dat ze de betreffende medewerker sinds het incident niet meer in de Lupinehof hebben gezien. SGL heeft geen maatregelen tegen de medewerker genomen.

Geluidsoverlast in de Lupinehof

Er zijn al langer klachten van huurders over geluidsoverlast in de Lupinehof, vooral in de avond en ‘s nachts. De overlast bestaat uit stemgeluid van cliënten en personeel, kabaal van karretjes die door gangen worden gereden, en het gebruik van brandtrappen.

Ondanks genomen maatregelen, zoals het installeren van nieuwe tilliften en verplaatsen van een lawaaiige cliënt, blijven sommige huurders, waaronder de broers Bemelmans, overlast ervaren.

Volgende stappen

Het incident en de al langer bestaande geluidsoverlast hebben de verhoudingen in de Lupinehof onder druk gezet. SGL en HEEMwonen, de verhuurder van de appartementen, zijn van plan om opnieuw met de klagende huurders in gesprek te gaan.

Ineke Stegink, teamleider bij SGL, geeft aan dat de meeste huurders de aanwezigheid van het zorgcentrum juist fijn vinden en de geluidsoverlast niet als zodanig ervaren.